Što su prometna pravila?

Prometna pravila su jedan od najvažnijih elemenata u upravljanju cestovnim prometom. Ona osiguravaju sigurnost svih sudionika u prometu, uključujući vozače, putnike, pješake i bicikliste. Prometna pravila su propisana zakonima i reguliraju svakodnevne aktivnosti u prometu, kao što su brzine, način kretanja, uporaba svjetala, parkiranje i mnoge druge stvari.

Ključna prometna pravila

  1. Brzina: Prometna pravila propisuju maksimalnu dozvoljenu brzinu za određene ceste i situacije. Vozači moraju poštovati ograničenja brzine i prilagoditi brzinu prema uvjetima na cesti, kao što su vremenske uvjeti, gužve i vidljivost.
  2. Vožnja u jednom smjeru: Prometna pravila propisuju da se na jednosmjernim cestama mora voziti samo u jednom smjeru.
  3. Upotreba svjetala: Vozači su dužni upaliti svjetla u određenim uvjetima, kao što su loša vidljivost, sumrak ili noć. Također, moraju upaliti i svjetla za maglu kada je vidljivost ograničena.
  4. Pješački prijelazi: Prometna pravila zahtijevaju od vozača da daju prednost pješacima na pješačkim prijelazima. Pješaci moraju također poštovati pravila i koristiti pješačke prijelaze kada je to moguće.
  5. Parkiranje: Prometna pravila reguliraju način parkiranja na javnim mjestima. Vozači moraju parkirati svoja vozila na dozvoljene zone parkiranja i ne smiju blokirati prijelaze ili cestu.
  6. Sigurnosni pojas: Prometna pravila propisuju da svi putnici u vozilu moraju biti pričvršćeni sigurnosnim pojasom.
  7. Upotreba mobitela: Prometna pravila zabranjuju upotrebu mobitela dok se vozi, osim u slučaju korištenja hands-free uređaja.

Značaj prometnih pravila za sigurnost cestovnog prometa

U zaključku, prometna pravila igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu. Ona reguliraju svakodnevne aktivnosti u prometu, kao što su brzine, način kretanja, uporaba svjetala, parkiranje i mnoge druge stvari. Poštivanje prometnih pravila od strane svih sudionika u prometu ključno je za sprječavanje nesreća i osiguravanje sigurne cestovne mreže. Stoga, važno je da svi vozači i putnici poštuju prometna pravila i prilagode svoju vožnju uvjetima na cesti. Ukupno, prometna pravila su alat za osiguravanje sigurnosti i efikasnog upravljanja cestovnim prometom.

U našem drugom članku možete pročitati kako putovati sigurno i sigurno stići na svoju destinaciju.

Kontaktiraj nas

GENERALNI UPITI:

info@prometni-propisi.hr

UPITI ZA SURADNJU:

suradnja@prometni-propisi.hr

Prijavi se na newsletter
* indicates required

Prijavom na newsletter prihvaćate da vam šaljemo e-mailove sa budućim novostima, kvizovima i ostalim stvarima povezanima uz web stranicu.

© 2023 Prometni-propisi.hr | Sva prava pridržana