Upis u autoškolu i polaganje – sve što trebate znati

Vožnja automobila je za mnoge mlade osobe jedan od važnijih životnih ciljeva, ali prije nego što se uopće može sjesti za volan, potrebno je položiti vozački ispit. U ovom članku, dati ćemo sve informacije koje su vam potrebne za upis u autoškolu i polaganje B kategorije.

Polaganje B kategorije

Da biste dobili vozačku dozvolu B kategorije, morate položiti teorijski i praktični ispit. Teorijski ispit se sastoji od pitanja o prometnim propisima i sigurnosti u prometu. Mnoge autoškole danas nude online testove prometnih propisa koji vam omogućuju da se pripremite za teorijski ispit kod kuće.

Pružanje prve pomoći je također važan dio polaganja B kategorije vozačke dozvole. Nakon uspješno završene teoretske obuke i položenog ispita teoretskog dijela vozačkog ispita, slijedi praktični dio obuke i polaganja ispita. Jedan od dijelova praktične obuke u autoškoli je i obuka prve pomoći u slučaju prometne nesreće.

Obuka prve pomoći uključuje učenje o osnovnim postupcima koje treba provesti u slučaju nesreće, kao što su pozivanje hitne pomoći, osiguranje mjesta nesreće, procjena stanja ozlijeđenih osoba te pružanje prve pomoći i spašavanje života. Važno je naglasiti da poznavanje osnova prve pomoći nije korisno samo u prometu, već i u svakodnevnom životu.

Praktični dio obuke sastoji se od vožnje s instruktorom autoškole, a instruktor će vas podučavati i savjetovati kako što bolje i sigurnije upravljati vozilom. Obuka se sastoji od vožnje s instruktorom i to najmanje 30 sati, od kojih najmanje 10 sati mora biti u noćnim uvjetima. Kada instruktor smatra da ste spremni, bit će vam omogućeno da izađete na praktični ispit, nakon kojeg, ako ga uspješno položite, dobivate vozačku dozvolu B kategorije.

Za uspješan završetak obuke i položenje vozačkog ispita B kategorije, potrebno je proći sve dijelove obuke i ispita.

Cijena vozačkog ispita

Cijena vozačkog ispita varira ovisno o regiji, autoškoli i broju sati obuke. Prosječna cijena teorijskog ispita je oko 30 €, dok je cijena praktične obuke oko 330 do 460 €. Nakon položenog praktičnog ispita, potrebno je platiti i vozačku dozvolu, što iznosi oko 15 €.

Liberalizacijom tržišta autoškola 2018. godine u Hrvatskoj, ukinuta je minimalna cijena nastavnog sata iz prometnih propisa i upravljanja vozilom, što je dovelo do tržišne utakmice i smanjenja cijena autoškola. Cijene su najviše pale u većim gradovima kao što su Zagreb i Split, dok su u manjim mjestima, gdje je često samo jedna autoškola, cijene ostale slične kao i prije ukidanja minimalnih cijena.

U Zagrebu, koji ima kudikamo najveće prosječne plaće u Hrvatskoj, cijene za polaganje vozačkog ispita su među najpovoljnijima. Međutim, cijena za polaganje B kategorije u Zagrebu je oko 625 €, dok se cijene u nekim drugim gradovima poput Siska, Petrinje, Gline, Krapine, Dubrovnika i Istre kreću od 900 do čak 970 €.

Prosječna cijena autoškola u Hrvatskoj je oko 800 € za B kategoriju, što uključuje 30 sati predavanja iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila (PPSP) i 35 sati upravljanja vozilom (UV). Uz to, kandidati moraju platiti i ispite koji koštaju oko 100 € , te predavanja iz prve pomoći koja koštaju oko 60 €, što ukupno iznosi oko 160 €.

Važno je napomenuti da su cijene polaganja vozačkog ispita različite u različitim autoškolama, pa se potencijalni polaznici autoškole trebaju informirati o cijenama i uslugama prije nego što se odluče za autoškolu koja odgovara njihovim potrebama i budžetu.

Koje kategorije vozačke dozvole postoje?

Kategorija A1 omogućuje vožnju motocikala s radnim obujmom motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW, dok kategorija A2 dopušta vožnju motocikala čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više. Kategorija A omogućuje vožnju motocikala sa ili bez bočne prikolice.

Kategorija B omogućuje upravljanje motornim vozilima čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača. Također, motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilima čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg. Kategorija B+E omogućuje vožnju kombinacija vozila koje se sastoje od vučnog vozila B kategorije i priključnog vozila, pri čemu najveća dopuštena masa priključnog vozila ne prelazi 3.500 kg.

Navedene su i ostale kategorije vozačke dozvole koje omogućuju upravljanje različitim kategorijama vozila, a to su C1, C1 + E, C, C + E, D, D + E, F, G, H i M.

Zaključak

Upis u autoškolu i polaganje B kategorije vozačke dozvole može biti skup proces, ali to je investicija koja će vam donijeti ne samo slobodu kretanja, već i olakšati mnoge svakodnevne aktivnosti. Ključno je odabrati autoškolu koja će vam pružiti kvalitetnu obuku i pripremu za vozački ispit. Uz pomoć online testova i redovitih satova vožnje, bit ćete spremni za položenje vozačkog ispita i sigurnu vožnju u prometu. Sretno u vašoj vozačkoj avanturi!

Kontaktiraj nas

GENERALNI UPITI:

info@prometni-propisi.hr

UPITI ZA SURADNJU:

suradnja@prometni-propisi.hr

Prijavi se na newsletter
* indicates required

Prijavom na newsletter prihvaćate da vam šaljemo e-mailove sa budućim novostima, kvizovima i ostalim stvarima povezanima uz web stranicu.

© 2023 Prometni-propisi.hr | Sva prava pridržana