Sigurna vožnja u zimskim uvjetima

15.12.2020

Kako sigurnije voziti u zimskim uvjetima?

Snijeg i vozila

Kako nam se uskoro priprema sezona snijega, a ponegdje ga već i ima na cestama pripremili smo nekoliko ideja i savjeta kako se bolje pripremiti za vožnju u zimskim uvjetima i kako izbjeći ne potrebne probleme.

Prije polaska na duži put obavezno potražite svježe informacije na stranicama HAC-a kako bi dobili informacije o stanju autocesta u realnom vremenu.

Automobil mi nije spreman za zimu

Niste sigurni da li vam je vozilo spremno za zimu? Mladi ste vozač ili se jednostavno ne razumijete u te stvari? Nema mjesta panici jer ćemo sada proći kroz ono osnovno što bi svaki vozač trebao provjeriti prije pada temperatura i snijega

Što je bitno za zimu?

  • Akumulator
  • Zimske gume
  • Brisači
  • Antifriz
  • Voda za staklo prilagođeno za niske temperature
  • Strugač za staklo
  • Sprej za odleđivanje stakala
  • Sprej za odleđivanje brava
  • Lanci za točkove
  • Metlica/lopatica za snijeg

Preporučamo da pripremite sve navedno iz liste, ona može biti puno veća ovisno na kakav put idete, ali recimo da je ovo neki minimum koji bi svaki savjestan vozač trebao imati spremno prije nego se uključi u promet.

Antifriz, akumulator, zimske gume i brisače je najbolje izmjeniti kod vašeg omiljenog automehaničara, a ostale stvari možete pronaći u raznim trgovačkim lancima ili trgovinama specijaliziranim prodaji opreme za automobile. Vjerujemo da svi donekle znaju što je antifriz i koliko je to bitno, ali ono što sigurno puno ljudi nije svjesno je da je akumulator statistički najveći uzrok problema zimi te je dobra ideja provjeriti stanje vašeg akumulatora te ga zamjeniti ako nema dovoljno snage jer zimi radi većim kapacitetom - obavezna svjetla, grijanje retrovizora, sjedala itd.

Voda za staklo prilagođeno za niske temperature je neophodna za normalno funkcioniranje u prometu jer kako automobili ispred vas bacaju maglicu snijega i leda vjetrobransko staklo će vam se vrlo brzo zamuljati i samim brisanjem nećete moći skinuti sve mrlje sa stakla.

Strugač za staklo ili sprej za odleđivanje stakala će vam trebati jer će vam se stakla sigurno zalediti i trebat će te ih očistiti prije kretanja. Ako imate sprej to iskustvo će biti nešto lakše za podnjeti jer iskreno tko voli strugati led i snijeg dok vani pingvini piju čaj? BITNO! Ne nasjedajte na razne youtube trikove kako odlediti staklo sipanjem tople vode jer je velika mogučnost puknuća stakla zbog prevelike razlike temperature!

Sprej za odleđivanje brava će vas spasiti velikih količina frustracije ukoliko vam se brava zaledi i ne možete otključati vaš automobil. Velika preporuka da ovo pripremite

Metlica/lopatica za snijeg ima za kupiti u lijepoj kombinaciji sa teleskopskom drškom za razvlačenje. S tim će te lakše očistiti snijeg sa krova automobila i stakala, a lopatica vam može dobro doći ako slučajno zapnete u snijegu pa da možete malo "iskopati" snijega da se izvučete bez da zovete službe za spašavanje.

Uz nekoliko savjeta koje smo vam napisali dodali bi da je najbolji savjet koji vam možemo dati je da posjetite svog redovnog automehaničara i vulkanizera. Kod svog mehaničara provjerite stanje svog auta i treba li nešto promjeniti da bude spreman za zimu, ukoliko vaš mehaničar nema mogućnost promjene guma posjetite najbližeg vuklanizera i uzmite zimske gume koje odgovaraju vašem autu. Oni će vam zasigurno pripremiti sve za auto i vi će te biti sigurniji znajući da vam je stručnjak pregledao i pripremio auto za put

Kako sigurnije voziti po snijegu i poledici?


Kretanje s mjesta

Prilikom kretanja lagano otpuštajte kvačilo i lagano dodavajte gas. Postoji mogučnost da će auto početi proklizavati no nemojte paničariti nego polako nastavite. Raskrižja će vam biti problematična ako do sada niste vozili po snijegu, nemojte brzati i pokušavati proći prije automobila iz suprotnog smijera jer postoji velika šansa za proklizavanjem koje će vam smanjiti vrijeme koje ste mislili da imate, a također imajte na umu da je zaustavni put višestruko veći te da automobil iz suprotnog smijera neće moći tako lako zakočiti. Izbjegavajte takve situacije da ne dođe do nepotrebnih sudara i nezgoda u prometu

Kočenje po snijegu

Bez naglog kočenja molim!
Kada hoćete usporiti najbolje je da to učini trenje odnosno usporavanje bez kočenja koliko je moguće. Papučicu kočnice pritiskajte lagano i pustite pa ponovite kao da ga pipkate nježno. Na taj način će se automobil polako usporavati i smanjiti mogućnost proklizavanja. Generalno izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja, nagle pokrete upravljačem (volanom) i držite veći razmak nego inače jer je put kočenja daleko veći nego što mislite.

Oprez, oprez i samo oprez!

Dobro se naoštrite živcima, i povećajte oprez. Pokušajte gledati više u naprijed što se događa u prometu, ako primjetite da auto ispred ili čak auto ispred njega usporava onda i vi krenite lagano usporavati. Nemojte se dovoditi u situaciju da naglo kočite jer to neće završiti kako ste očekivali. Obratite veliku pažnju gdje postoje pješački prijelazi, gledajte unaprijed ima li pješaka i procjenite postoji li mogućnost da će pješak sa staze zakoračiti na prijelaz. Nemojte biti paranoični, ali opet pokušajte predvidjeti neke situacije. Zapamtite, ono što vi znate o prometu i vožnji, drugi vozač ili pješak to možda ne znaju stoga koliko god vi pazili kako vozite morate paziti i kako se drugi ponašaju u prometu.

Sretan i siguran put želi vam ekipa portala prometni propisi


Imate primjedbe ili ideje kako poboljšati portal? Obratite nam se kroz kontakt formu ili direktno na info@prometni-propisi.hr