Upaljena svjetla danju

21.10.2020

Upaljenja svjetla danju u vožnji, zakoni i dobre prakse

Upaljena svjetla na automobilu

Za prošlu godinu 2019/2020 zakonska obaveza paljenja svjetla danju vrijedila je od 01.studenog 2019 do 31.ožujka 2020. godine prema Zakonu o sigurnosti na cestama. Za ovu godinu 2020/2021 možemo predpostaviti da će vrjediti ista pravila. Bez obzira na zakonske obaveze vozači bi trebali upaliti kratka svjetla kada je vidljivost smanjena, a to je znači kada je vani magla, snijeg, kiša i sve druge situacije koje smanjuju vidljivost u prometu.

Bitno je napomenuti da ukoliko se ne pridržavate zakonskih okvira paljenja svjetala u zimskom periodu kazna koja vas čeka je 300 kn, a bickilisti su isto dužni pridržavati se zakonskih odredbi o svjetlima te ukoliko se oni ne pridržavaju mogu očekivati kaznu u visini od 500 kn.

Smatramo da je vrlo važno steći dobru praksu paljenja svjetala čak i u slučaju kada to nije zakonom određeno. Ukoliko niste sigurni da li trebate upaliti svjeta ili ne, naš savjet je da ipak upalite jer čim sumnjate u odluku o paljenju svjetala vjerojatno postoji razlog a upaljena svjetla neće ugroziti promet.

Vozilo s upaljenim svjetlima danju je bolje vidljivo

Sigurno ste čuli ili čak i vi mislite jednako o tome da upaljena svjetla "troše" vaše vozilo, da je povećana potrošnja goriva i slično. No ako se zapitamo da li je koja kuna više za gorivo ili novu žarulju (ako recimo pregori) vrijedna koliko i vaše zdravlje ili u najgorem mogućem slučaju kojeg ne želimo nikome - život? Mislim da ako na taj način razmišljamo o sebi i drugim sudionicima u prometu upaliti ćemo svjetla i učiniti sve radnje koje možemo kako bi osigurali veću sigurnost u prometu za sve sudionike što vrijedi i za vas same.

Voziti je odličan osjećaj, no vozimo sigurno i odgovorno

Sretan put i sigurnu vožnju želi vam tim prometni-propisi.hr!


Želite ispitati vaše znanje iz prometnih propisa?

Iskušajte svoje znanje putem besplatnih online ispita prometnih propisa na našem portalu.