Vozači, pozornost! Počelo je drugo polugodište škole

11.01.2021

Vozači, pozornost! Počelo je drugo polugodište


Neki učenici se vraćaju u školske klupe 11. siječnja 2021. godine dok će neki učenici pohađati online nastavu obzirom da su mjere za COVID-19 i dalje na snazi.

Početak škole

Vozači, povečajte oprez na pješačkim prijelazima i usporite dok prolazite u blizini škole. Ukoliko postoji tramvajska ili autobusna stanica u blizini škole povećajte oprez da vam netko ne izleti van ispred busa/tramvaja što se zna dogoditi.

Da naglasimo. Djeca nemaju osjećaj o prometu i ne razumiju opasnosti koje im prijete te vas ljubazno molimo da usporite i vozite što sporije u blizini škole. Velika je šansa da se djeca zaigraju i vesele svojim prijateljima koje nisu vidjeli preko praznika te u takvom euforičnom stanju potrče preko ceste ne gledajući lijevo/desno nailazi li automobil. Takve situacije su česte te ih vi kao odrasli trebate predvidjeti i čuvati naše učenike.

Kako dosta roditelja voze svoju djecu u školu očekujte veću gužvu u krugu škole u satima kada nastava obično započinje. Pokušajte imati više strpljenja i razumjevanja za roditelje i djecu ako im treba nešto više vremena da se parkiraju i pozdrave. Nemojte ih ljutito zaobilaziti ili trubiti jer tako stvarate još veću paniku i otežavate svima pa na kraju i sebi. Pustite si neku laganu glazbu i uživajte u vožnji.

Roditelji vozači, ako vozite vaše mališane u školu obavezno provjerite sjedalice i pojaseve kako bi vaša djeca bila sigurnija u slučaju prometne nezgode. Usput, vrlo je važno da i vi kao uzor svojoj djeci poštujete prometne znakove, semafore i kulturu u prometu jer vas oni gledaju i ponašaju se na isti način. Budite dobar uzor svojoj djeci i na primjeru ih naučite kako se trebaju ponašati. Prije nego dijete izađe iz vozila recite mu neka pogleda kroz prozor ide li automobil, pješak ili biciklist te mu još jednom recite da gleda preko ceste i neka ne žuri u školu.

Sretan put svima, a vama roditeljima i vašim školarcima želimo puno sreće i uspjeha u novom polugodištu!

Ako imate poznanika koji ne pazi kako vozi u blizini škola, proslijedite mu ovaj članak i preventivno djelujmo dok nije kasno.