Vožnja po kiši

09.10.2020

Vožnja po kiši

Vožnja po kiši

Voziti po kiši može biti izazovno, ovisno o iskustvu vozača prilagodba na kišu može varirati. Iskusni vozači već znaju neke trikove kako predvidjeti situacije i prilagoditi svoju vožnju uvjetima na cesti, ali mladi vozači koji po prvi puta sjedaju u svog limenog ljubimca sigurno imaju početnički strah.


Nekoliko naših mišljenja i savjeta

Prođite kroz listu naših savjeta i probajte se sjetiti koliko ste točaka poštovali zadnji puta kada ste vozili po kiši.

  • Izričito je važno napomenuti kako se znakovi trebaju poštivati, ne samo kada pada kiša nego uvijek, a posebice u otežanim uvjetima. To se najčešće odnosi na ograničenja brzine.
  • Vozači, upalite svoja svjetla! Iako je možda dan i mislite da nema potrebe imati upaljena svjetla i nije zakonski potrebno kao što je u zimskom periodu svejedno upalite svjetla jer tako povećavate svoju vidljivost drugim sudionicima u prometu.
  • Izbjegavajte naglo kočenje. Kada je kolnik mokar i postoje vodeni klinovi velika je mogućnost da kod naglog kočenja ne dobijete efekt kočenja nego proklizavanja.
  • Svakako pripazite na razmak, držite nešto veći razmak nego inače dok vozite jer sada vozite u otežanim uvjetima te se sukladno prilagodite.
  • Obratite veću pozornost u blizini institucija, trgovina, škola jer obično se uz svaku nalazi nekoliko pješačkih prijelaza. Zbog smanjenje vidljivosti moguće je da ne primjetite pješaka na vrijeme što će vas natjerati na naglo kočenje koje treba izbjegavati.
  • Mladi vozači, duboko udahnite i nemojte paničariti. Ako vam je to prvi susret sa vožnjom u kišnim uvjetima posebice ako je kiša obilna prilagodite svoju brzinu, povećajte pažnju na okolinu i držite veći razmak između vozila. Vi to možete!

Nadamo se da će ovih nekoliko smjernica pomoći mladim vozačima da se opuste u vožnji i uživaju. Nema potrebe strahovati ili preskakati vožnju jer baš danas pada kiša jer samo treba više opreza i pažnje.


Želite vježbati za ispit?

Iskušajte svoje znanje prometnih propisa na našem portalu.