Najčešće pogreške koje kandidati čine na ispitu za vozačku dozvolu

Polaganje ispita za vozačku dozvolu prava je prekretnica u životu mnogih. No, bez obzira na godine iskustva i vještine vožnje, mnogi kandidati čine greške koje ih koštaju prolaska ispita. U ovom članku, izdvojili smo najčešće pogreške koje kandidati čine na ispitu za vozačku dozvolu.

Nepravilno parkiranje

Nepravilno parkiranje je jedna od najčešćih pogrešaka koje kandidati čine na ispitu za vozačku dozvolu. Važno je zapamtiti da je pravilno parkiranje ne samo važno za polaganje ispita, već i za sigurnost drugih sudionika u prometu. Mnogi kandidati zaboravljaju pravila o parkiranju u sklopu autoškole, a pritom se često ne pridržavaju niti prometnih propisa u stvarnom životu.

Kada se parkirate na ispitu, pripazite na udaljenost od ruba ceste i drugih vozila te na vidljivost. Važno je da pravilno koristite svjetla za vožnju unatrag, te da svoj automobil postavite u okomit položaj u odnosu na rub ceste. Ove vještine su posebno važne kada je u pitanju parkiranje u uskim ulicama ili na parkiralištu.

Nepropisna upotreba upravljača

Kandidati često griješe u korištenju upravljača, što može dovesti do nekontrolirane vožnje ili čak nesreće. Upravljanje upravljačem, uključujući okretanje, skretanje i upravljanje vozilom, jedan je od ključnih aspekata vožnje. Stoga je važno da kandidati temeljito prouče tehniku upravljanja upravljačem i upute koje daje instruktor u autoškoli. Učenici autoškola često imaju problema s ispravnom pozicijom ruku na upravljaču, koja bi trebala biti na 9 i 3 sata ili 10 i 2 sata.

Prekoračenje brzine

Još jedna od najčešćih pogrešaka koju kandidati čine na ispitu za vozačku dozvolu je prekoračenje brzine. Iako je važno pratiti brzinu na cesti, mnogi kandidati voze prebrzo, ne shvaćajući koliko ova pogreška može biti opasna.

Uvijek se držite propisane brzine na cesti. Ugradite si naviku gledanja brzinomjera kako biste lakše pratili brzinu. Također, držite se dovoljno velike udaljenosti od vozila ispred sebe kako biste mogli reagirati na vrijeme ako se nešto dogodi.

Nedovoljno korištenje pokazivača smjera

Mnogi kandidati zaboravljaju koristiti pokazivače smjera, što je velika pogreška koja može dovesti do nezgoda na cesti. Korištenje pokazivača smjera je ključno za sigurnost na cesti, jer drugim vozačima omogućuje da shvate vaše namjere i prilagode svoje ponašanje u skladu s njima.

Stoga, uvijek koristite pokazivače smjera kada mijenjate traku ili skrećete, bez obzira na to koliko se nalazite u prometu. To će vam pomoći da se sigurno i glatko krećete po cesti.

Zaključak

Ispit za vozačku dozvolu može biti stresan, ali se može olakšati ako se unaprijed pripremite i izbjegnete najčešće pogreške. Slijedite prometne propise, pažljivo upravljajte vozilom i uvijek koristite pokazivače smjera. Tako ćete se sigurno kretati po cesti i pripremiti se za uspješno polaganje ispita u autoškoli.

 
Kontaktiraj nas

GENERALNI UPITI:

info@prometni-propisi.hr

UPITI ZA SURADNJU:

suradnja@prometni-propisi.hr

Prijavi se na newsletter
* indicates required

Prijavom na newsletter prihvaćate da vam šaljemo e-mailove sa budućim novostima, kvizovima i ostalim stvarima povezanima uz web stranicu.

© 2023 Prometni-propisi.hr | Sva prava pridržana