Dozvoljena količina alkohola u krvi

Vožnja pod utjecajem alkohola jedan je od najvećih problema u prometu, a posebno je zabrinjavajuće među mladim vozačima. Alkohol ima negativan utjecaj na koordinaciju, reakciju i sposobnost procjene, što može uzrokovati ozbiljne prometne nesreće. Stoga je vrlo važno znati koja je dozvoljena količina alkohola u krvi prije nego sjednemo za upravljač.

Koja je dozvoljena količina alkohola u krvi u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je dozvoljena količina alkohola u krvi za vozače 0,5 promila. To znači da bi vozači stariji od 24 godine trebali izbjegavati konzumiranje alkohola prije vožnje. Međutim, za vozače mlađe od 24 godine dozvoljena količina alkohola u krvi je smanjena na 0,0 promila, što znači da bi potpuno trebali izbjegavati konzumiranje alkohola prije vožnje.

Važno je naglasiti da je alkohol u krvi individualna stvar i da ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući spol, tjelesnu masu, metabolizam i konzumiranu količinu alkohola. Stoga nije preporučljivo oslanjati se na osjećaj ili procjenu kada je u pitanju količina alkohola u krvi, već koristiti alkotestere ili druga sredstva za mjerenje alkohola u krvi.

Vožnja pod utjecajem alkohola nije samo ilegalna, već i vrlo opasna. Prema statistikama, vozači koji su pod utjecajem alkohola pet puta su skloniji uzrokovati prometnu nesreću u odnosu na trezne vozače. Stoga, ako planirate konzumirati alkohol, najbolje rješenje je ostaviti automobil kod kuće i odabrati prijevozno sredstvo koje ne uključuje vožnju pod utjecajem alkohola.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola u rasponu su od 700 do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Važno je napomenuti da je odbijanje testiranja na alkohol i droge također kažnjivo, a kazne za to iznose od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznu zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne, izriču se i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Posebno treba obratiti pažnju na mlade vozače, jer se vozačima koji u razdoblju od dvije godine prikupe devet ili dvanaest negativnih prekršajnih bodova ukinut će se vozačka dozvola, a nakon isteka od dvije godine mogu ponovno polagati vozački ispit. U slučaju da se zatekne da upravljaju vozilom u vrijeme dok im je vozačka dozvola ukinuta, prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora. Stoga, vožnja pod utjecajem alkohola nije samo opasna po živote drugih, već i jako skupa.

Zaključak

U konačnici, svaki vozač ima odgovornost osigurati da je potpuno trezan prije nego sjedne za upravljač. Iako se može činiti nebitnim, vožnja pod utjecajem alkohola je jedna od najvećih prijetnji u prometu i ima ozbiljne posljedice po živote ljudi. Zato pametno planirajte svoje izlaske i konzumaciju alkohola kako bi se izbjegla vožnja pod utjecajem alkohola i njezine opasnosti.

Kontaktiraj nas

GENERALNI UPITI:

info@prometni-propisi.hr

UPITI ZA SURADNJU:

suradnja@prometni-propisi.hr

Prijavi se na newsletter
* indicates required

Prijavom na newsletter prihvaćate da vam šaljemo e-mailove sa budućim novostima, kvizovima i ostalim stvarima povezanima uz web stranicu.

© 2023 Prometni-propisi.hr | Sva prava pridržana